Schildersbuurt

De eerste wijk waarin wij ons gaan verdiepen is de Schildersbuurt in de stad Groningen. 

De wijk

De schildersbuurt ligt direct westelijk van de binnenstad. Het grootste deel van de huizen is in het begin van de 20e eeuw gebouwd. De straten zijn bijna allemaal vernoemd naar bekende Groningse schilders, zoals Taco Mesdag, Herman Collenius en Jozef Israëls. De Kraneweg (oost-west) is de hoofverkeersader van de wijk.  Op dit moment zijn veel van de oude woningen in de Schildersbuurt gebruikt als studentenhuizen. 

Kenmerken van de wijk

De Schildersbuurt kenmerkt zich door vele studenten die zich in de wijk hebben gevestigd. Het aantal inwoners in de Schildersbuurt is daarentegen wel afgenomen. Van 6.425 inwoners in 2013 tot 5.770 inwoners in 2018. Van de 5.770 inwoners zijn er 2.605 inwoners in de leeftijdscategorie van 15 tot 25 jaar. Dit is tevens ook de grootste leeftijdscategorie in de wijk. Maar liefst 60% van het aantal huizen zijn huurwoningen en 73% van alle huizen in de wijk zijn meergezinswoningen. Het gemiddelde inkomen van een inwoner uit de Schildersbuurt bedraagt €21.700,- per jaar.  Daarnaast is 74,9%  in de wijk autochtoon en zijn de vrouwen met een percentage van 50,6% in de meerderheid ten opzichte van de mannen. 

Bezienswaardigheden in de wijk zijn vooral Het Kasteel of Mineralogisch-Geologisch Instituut, Natuurkundig Laboratorium en de Watertoren. 

  Noorderplantsoenbuurt

  De tweede wijk waarin wij ons gaan verdiepen is de Noorderplantsoenbuurt in de stad Groningen. 

  De wijk 

  De Noorderplantsoenbuurt in Groningen ligt ten noorden/noordwesten van het centrum van de stad. De buurt is omstreeks 1880 aangelegd nabij het Noorderplantsoen. De buurt is rijk aan voorzieningen. Zo biedt het Noorderplantsoen een breed scala aan recreatiemogelijkheden en draagt het in de wijk gelegen Prinsentheater en jaarlijkse Noorderzon-festival bij aan de culturele hoogstandjes van de stad Groningen. 

  Kenmerken van de wijk

  De Noorderplantsoenbuurt is in trek! Het aantal inwoners in de Noorderplantsoenbuurt is met 2.280 inwoners toegenomen. Van 1.580 inwoners in 2013 tot 3.860 inwoners in 2018. De leeftijdscategorie die het meest vertegenwoordigd is de leeftijdscategorie van 15 tot 25 jaar oud. Maar liefst 1.265 inwoners behoren tot deze doelgroep. Daarnaast is de leeftijdscategorie van 25 tot 45 jaar goed vertegenwoordigd. Ook maar liefst 1.255 inwoners behoren tot deze doelgroep.  In de wijk zijn 44% van alle huizen koopwoningen en zijn 61% van alle huizen meergezinswoningen. Het gemiddelde inkomen van een inwoner uit de wijk bedraagt € 23.300,- per jaar. In de wijk is 77,2% van alle inwoners autochtoon. De mix tussen vrouwen en mannen is ongeveer gelijk. 50,9%  van de inwoners is een vrouw en 49,1% van alle inwoners is man. 

  Bezienswaardigheden in de wijk zijn vooral het Prinsentheater en het jaarlijks terugkerende Noorderzon-festival.