Wonen naast een studentenhuis. 'Ben je mooi klaar mee...'

De overlast tussen studenten en andere Stadjers is een groot probleem in de stad Groningen en de Gemeente Groningen doet er dan ook alles aan om dit te voorkomen. Het Meldpunt Overlast en Zorg en de politie zijn voorbeelden van partijen waar de gemeente mee samen werkt. Ook wordt er veel gepraat met buurtbewoners om te zien wat hun irritaties en ideeën zijn (Leveninstad, 2018).

Verschillende leefstijlen

De stad Groningen is een echte studentenstad. Veel studenten hebben een andere dagindeling dan vele overige Stadjers. Zo gaan studenten veel uit in de nacht, gaan ze overdag naar school of slapen ze tot erg laat uit. Overige Stadjers werken bijvoorbeeld overdag, willen 's avonds relaxen en gaan tegen een 'normale' tijd naar bed. Deze verschillende dagindelingen kunnen leiden tot conflicten en irritaties tussen de verschillende groepen. Studenten zorgen voor geluidsoverlast in de avond of nacht, terwijl de overige Stadjers voor geluidsoverlast kunnen zorgen op de vroege zondagochtend. 

De meeste studenten wonen alleen de jaren dat ze studeren in de stad Groningen. Hierna zijn ze vaak al snel weer vertrokken. In veel gevallen wisselen studenten in hun studententijd van kamer en wonen ze daardoor nog korter in dezelfde woning. Overige Stadjers weten soms niet eens precies wie ze naast zich hebben wonen en van kennis maken met de buren is dan ook geen sprake. Studenten hebben vaak geen behoefte aan contact met de buren, omdat ze er toch maar tijdelijk wonen, terwijl andere Stadjers wel behoefte hebben aan contact met mensen uit de buurt.

'Studenten zijn lui... asociaal... niet betrokken...' 

Kortom, er bestaat een enorme kloof tussen de studenten in de stad Groningen en de overige Stadjers. Stadjers praten slecht over studenten en hebben een bepaald beeld over de studenten gecreëerd. Studenten zijn lui... studenten zijn asociaal... studenten zijn niet betrokken... De gemeente Groningen doet er alles aan de kloof tussen de groepen tegen te gaan. Zo worden er buurtfeesten georganiseerd, fietsenrekken geplaatst tegen het bekende 'fiets probleem' of worden studenten opgetrommeld samen te werken met overige Stadjers. 

Eenzaamheid

Ouderen kunnen zich eenzaam voelen doordat ze betrokkenheid met de wijk missen. Maar niet alleen ouderen kunnen zich eenzaam voelen. Ook studenten kunnen dit gevoel heel sterk ervaren. Studenten worden al heel snel over één kam geschoren. Toch zijn niet alle studenten hetzelfde. Sommige studenten houden niet van het echte 'studentenleven'. Ze hangen niet elke nacht in de kroeg en sluiten zich niet aan bij een studentenvereniging. Deze studenten trekken zich al snel terug op hun kamer. Ze zijn vanuit een andere plaats in Nederland naar de stad Groningen verhuisd en zien hun vrienden, vriendinnen of familie niet meer dagelijks. Het lukt de studenten niet om aansluiting te vinden bij groepen studiegenoten van hun leeftijd en ze gaan zich al snel eenzaam voelen (Stadclickt, 2018).

Junior WIJS Adviseurs

Wij als Junior Adviseurs van WIJS bestuderen de problemen in de wijken 'Schildersbuurt' en 'Noorderplantsoenbuurt'. Dit zijn twee wijken in de stad Groningen waar ontzettend veel studenten wonen. Er komen veel klachten binnen over overlast. Deze overlast komt met name van studenten in de wijken. Zo wordt er veel over de stoep gefietst, slingeren de fietsen overal rond en maken studenten erg veel lawaai wanneer hun buren willen slapen. Als Junior WIJS Adviseurs brengen wij allereerst de problemen de wijken in kaart. Er zal hiervoor veel met buurtbewoners gepraat worden en ook aan de hand van eigen observaties zullen de problemen achterhaald worden. Vervolgens zal er ontzettend veel gebrainstormd worden om, uiteindelijk, tot passen oplossingen te kunnen komen voor de verschillende problemen in de wijken. 

Samen maken we Groningen WIJSer!

Bent u woonachtig in de Schildersbuurt of in de Noorderplantsoenbuurt en zijn er bepaalde zaken waar u tegenaan loopt in de wijk? Of kent u iemand die in één van deze wijken woont en tegen problemen aanloopt? Wij worden graag op de hoogte gehouden van problemen in de wijken, dus voel u niet bezwaard en deel uw frustraties met ons door hieronder een reactie te plaatsen: 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.